Veteranpløjning i Løgumkloster
Lagt online den: 24. september 2020

Her i september deltog jeg igen i det årlige veterantraktorpløjestævne med plov og traktorårgang fra før 1960. Det var følelsesmæssig en svær beslutning at stille op kun 3 uger efter Birgittes død, men det ville helt sikkert være i hendes ånd at jeg repræsenterede Oksenvad. Det vilde modsat også have blevet bemærket, hvis ikke jeg kom da jeg i år har 2 jubilæer. Det er 60 år siden jeg første gang stillede op til pløjekonkurrence i OdderegnensLandboungdom. Her blev jeg nr. 6 ud af 2o pløjere. i 1970 da jeg lige var blevet selvstændig vandt jeg i Horsens og senere amtsmesterskabet med 24 deltagere i det daværende Skanderborg amt.

Jeg er lidt arvelig belastet af konkurrencer realiteret landbruget. Min farfar fik en militærkarriere hos Dragonerne i Randers. Han var i næsten 3 år [ 1899 – 1901 ] hestekusk for regimentschefen. I samme branche i det civile vandt min far i en ung alder en hestekøretøjskonkurrence over en række ældre bønderkarle. [ udøves stadig i Revsø Rideklub ] Siden blev han flere gange som hesterytter kronet i ringridderkonkurrencen.

Ved traktorens ankomst i landbruget var han også aktiv ved opstarten af traktorpløjekonkurrencen først 1950-erne. To af mine brødre og jeg fulgte næsten altid vores far til disse stævner. Første gang var i 1954. Her var dog 4 hestespand og 11 traktorpløjere. Siden var der kun traktorpløjere og her blev vi af vores far instrueret i at aflure de dygtige. Det blev jo inspirationen til at jeg stillede op i 1960. Der gik dog et par år med glæder og skuffelser inden jeg vandt den første lokale konkurrence med adgang til amtsmesterskabet. Dengang var der 24 amter i landet, og en førsteplads gav billet til danmarksskabet.

I de 10 år jeg var med som ungdomspløjer vandt jeg 4 lokale konkurrencer og 2 amtsmesterskaber – sidste gang i 1970 i det daværende Skanderborg amt, som ved komunalreformen blev omfattet af Vejle amt. Jeg besluttede dengang at standse selvom mange aktive pløjere var ældre end jeg. Det var en skuffelse for mine forældre, som havde forventninger om, at jeg også kunne vinde landsdækkende konkurrencer, men motivationen var ikke den samme, da jeg lige havde startet eget landbrug. Flere af mine jævnaldrende konkurrenter fra dengang hentede også siden landsdækkende titler, så da jeg som retrædelandmand blev aktiv i Den Danske Veterantraktorklub, var det oplagt at prøve igen som veteranpløjer. Siden 2015 har jeg 2 gange kvalifiseret mig til danmarksmesterskabet for veteraner. Sidste gang i 2018 hvor jeg fik en 5. plads ud af 19 detagere. I år blev jeg imidlertid ikke udtaget til D.M. bl. a. fordi der var nogle synlige stubber efter den sidste fure, men det lykkedes alligevel da der på grund af coronaen var en ekstra plads, som flere kollegaer opfordrede mig til at tage. Det kunne jeg ikke sige nej til da danmarksskabet afholdes d. 10 oktober i det gamle Århus amt, hvor en af mine brødre og jeg flere gange har kæmpet om mesterskabet. Det lyder som selvros, men jeg glæder mig og stiler efter en topplacerig, som også ville have været i mine forældres og Birgittes ånd.

Venlig hilsen

Henning Toftegård

Foto: Hans Kisendal