Mamrelund
Lagt online den: 23. januar 2021

På vores facebook-gruppe stillede Henrik Nielsen et spørgsmål om Mamrelund, hvilke gav nogle gode historier.

Til jer, der ikke måtte vide dette, var Mamrelund tilbage i 60-erne en smugkro, der lå ude på Oksenvad Hede.

Charlotte Holm skrev: "Ned ad markvejen (privat) bag Prinsensvej 1. Nu ligger der et skur eller lign. Vejen går helt ned til åen. Men altså privat vej :-)"

Jeg har forsøgt at markere placeringen på kortet nedenfor.

Kalle Lindahl: "Det er lidt sjovt med adgangen til Christian Bondes ejendom. Han boede der før Mamrelund. På Slevadvej, lige nord for Forpagtervej, er der et hegn, som danner skel mellem jorden til Conradsminde og til min bedstefar Hermann, og længere nede til Villy Jacobsen. Langs dette hegn var der vejadgang til Kedde Bonde på syd siden og Andreas Bonde på nordsiden. Keddes vej var imidlertid så dårlig, at han kørte på Andreas vej, når han skulle af sted med sine nordbakker heste og mælkevogn. Andreas arbejdede sammen med sønnen Helge i Stursbøl Plantage, og var sammen med Kedde storforbrugere af snus, hvilket klar fremgik af deres savl og spytklat, som min bror, Hermann og jeg forsøgte at overgå, men uden held."

Ulla Gabelgaard skrev: "Andreas Bonde er min bedstefar, jeg kan huske , da Mamrelund eksisterede , -var derhenne med mælk , som hun købte hos min bedstefar, og fik en sodavand. Hun havde en sød lille pelset hund, som jeg måtte lege med. Kan også huske at min bedstefar var træt af alle de biler der kørte igennem hans gårdsplads lørdag aften."

Henry Jepsen Falkenberg kunne berette lidt fra da Mamrelund brændte: "Den gang Mamrelund brændte ned var jeg på arbejde ude hos Kling i Kistrup og der holdt CF kolonne de var ikke klar over hvor Mamrelund lå da jeg var kommet meget i min barndom tog jeg som opgave at føre dem der ud en nem opgave for mig"

Henrik Nielsen spurgte opfølgende: "sjov historie... kan du huske hvad årstal det brændte, og hvem som boede derude dengang?"

Henry Jepsen Falkenberg kunne svare "det var i 1967 og den gang var der smugkro og de lette dame havde også deres gang der. Det var mutter Dam der kørte smugkroen og der blev fortalt at hun sad oppe på boret og snappe femkrone med den :-)"

Anne Kjestine Jensen kunne fortælle fra tiden: "Åhh jeg husker min far (Johan Schmidt) grinende fortalte hvordan herrerne kom i taxa "helt Fra Kolding " og måtte fortælle hvilken vej de skulle køre.
Vi boede i skovløberhuset på Øster Lindetvej."

Hun fortsatte: "Historien om Mamrelund kom det år i "Æ Rumelpot""

Og Anne Kjestine sluttede med at fortælle "Sognerådsformand Mads Otte der boede i Stursbøl var grundig træt af alle de der spurgte om vej, så han satte et skilt op med teksten "det er Ikke her :-)"

Til beboeraften i 2002 blev der lavet denne film om Mamrelund


Og på vores gamle Oksenvad.dk kan I finde en artikel om politi-razziaen på Mamrelund.

I kan finde hele tråden fra facebook via linket her nedenfor.

Kilde: Tråden fra Facebook-gruppen Oksenvad.dk


Mamrelundgård - billede fra 1966, fra Dannevirke eller Vestkysten


Kort over Oksenvad Hede og Mamrelund