Fra Revsø til Slevad

Naturprojekt

Oksenvad, 25. februar 1999.
I forbindelse med generalforsamlingen i Landsbyforeningen for Oksenvad og omegn var Sdr.jyllands amt inviteret til at præsentere et oplæg til naturprojektet i Mølby og omegn. Det der engang startede med et lokalt ønske om at få mølledammen reetableret, ser nu ud til at blive et rigtig stort projekt.
Iltsvind og alger
Geolog Ole Ottosen fra Sønderjyllands amts vandløbsafdeling fortalte indledningsvis om de projekter, som amtet gennem de seneste 10-12 år havde deltaget i. Der var bl.a. flotte billeder fra Brede å, Bevtoft, Hindemade og mølledammen i Aller. Staten og amtet er interesseret i vådområder, da de formindsker kvælstofudledningen. Kvælstof betyder iltsvind og algevækst i vore farvande.
7 km åregulering
Agronom Kirsten Kerrigan tog herefter over og kom meget konkret ind på det lokale projekt. For at få en sammenhængende løsning vil det være relevant at inddrage hele ådalen fra Revsø til Slevad. Det drejer sig om 7 km å, og op til 150 ha kan blive inddraget i projektet. Brede å projektet omfattede 450 ha og kom til at koste knap 15 millioner kroner. Så en hurtig sammenligning fortæller, at Mølby projektet kan løbe op i 5 millioner kroner.
Kirsten Kerrigan havde medbragt flere nye og gamle kort over området. Desuden fik man et glimrende overblik ved hjælp af nogle flotte luft- og satellitfotos over Mølby/Oksenvad området. Det interessante område er Nørreå-dalen, Ørsted bæk, Slotsengen og det kommunale vandløb, som har forbindelse til Nørreåen.
Projektplan
Projektet er stadigvæk i de indledende faser. Planen for det videre forløb ser nogenlunde således ud:
1. Alle lodsejere får brev fra amtet (orientering + anmodning om tilladelse til opmåling) - snarest
2. Tilbud på opmålning - de næste par måneder
3. Forundersøgelse (vandstandsforhold, dyre- og planteliv, okker/fosfor/kvælstof påvirkning, historiske værdier og fortidsminder)
4. Første lodsejerrunde (besøg hos den enkelte lodsejer) - i løbet af 1999
5. Første etape - år 2000
6. Øvrige etaper - 2001-2003
Lodsejerne
Det er afgørende for projektet, at der indgås frivillige aftaler med de berørte lodsejere. Amtet lytter meget til lodsejernes ønsker. Og der betales erstatning for værditab efter forhandling med den enkelte lodsejer. Engarealerne må fortsat anvendes til græsning (ingen pligt). Der må høstes hø, tages slet og høstes rør.
Der må ikke gødes, anvendes pesticider, sås afgrøder eller ske omlægning af græs.
Genskabe tidligere forhold
Målet med projektet er at hæve vandstanden (ca. 1 m) til det naturlige leje, så vandspejlet igen bliver synlig. Åen skal også gives sit oprindelige snoede forløb tilbage. Mølledammen vil naturligt komme til at indgå i det samlede projekt.

Der skal lyde en tak til repræsentanterne fra amtet for en flot og engageret præsentation af det spændende projekt.

Se også tidligere omtale med billeder.


Tilbage til forside