Pensionistudflugt
Lagt online den: 15. juli 2024

Onsdag d. 12 juni gik Menighedsrådets traditionelle udflugt til Sønderborg Slot, Augustenborg Fjordkro og Trøjborg Gods og Ruin. Vi havde fået kritik af, at vi ikke havde orienteret os om udflugtsdatoen. Det tar vi til efterretning, selvom det er svært, at efterkomme alle.

Vejret var omskiftelig, men vi havde en fin bus, og selvom det regnede på motorvejen kunne vi tilbyde formiddagskaffe, som chaufføren havde lavet.

Kl. 10,45 var vi ved slottet, og vi kunne gå enkeltvis rundt på eget initiativ. Slottet blev grundlagt omkring 1170, som forsvar for søfarende og Vendernes hærgen. Slottet er udbygget og forbedret ad flere omgange og været centrum for De Slesvigske krige og Genforeningen i 1920. I nyere tid var Sønderborg også kendt for Æ spritter, som sejlede toldfrit over Flensborg fjord indtil 1999.

Kl. 12,45 ankom vi til Augustenborg Fjord Kro, hvor vi fik en anretning med kalvemørbrad og is til dessert. Senere på eftermiddagen gik turen mod Trøjborg Hovedgård og Ruin.

Sønderjylland er jo kendt for de meget få herregårde, men på Det Midtjyske sønderjylland ligger der nu mange store produktionsgårde med kvæg og planteavlsgårde med op til 10 ansatte, som et godt aktiv til landdistriktet Ude ved Visby, Trøjborg Hovedgård og Trøjborg er oplandet mere præget af marsk og kanaler. Trøjborg Hovedgård har gennem tiderne været kendt som egnens herregård. I 1927 var Hans Kisendal,s far ansat på godset, som havde 8 - 10 spand heste og mere end 20 ansatte. I nyere tid har Søren Degn Clausen drevet Trøjborg med kartoffel og økologisk kartoffelavl. I næste generation har sønnen og svigerdatteren også udviklet en stor økologisk kvægbesætning, så bedriften er en af de største i Sønderjylland.

På Trøjborg Hovedgård havde vi den fornøjelse, at blive budt på eftermiddagskaffe i godsets stakladecafe med gammelsdags æblekage, mens værtinden afsluttede med et foredrag om Trøjborg Ruin og Godsets historie.

Ved 5 -tiden gik turen hjemad efter en god oplevelse, hvor flere har tilbagemeldt om en dejlig oplevelse. Så tak for det.

Venlig hilsen
Oksenvad menighedsråd -- Henning Toftegård

Foto - Hans Kisendal






Sønderborg Slot






Fangehullet




Augustenborg Fjordkro


Trøjborg Gods kostald