Et fodaftryk for et rundstykke Lagt online den: 8. februar 2025
Gennem tusinder af år har mennesker sat sine spor. Lige siden isen forsvandt for 14.000 år siden, ser vi spor af de første mennesker, der bosatte sig Sønderjylland.
Og vi har mange spor fra alle de mennesker der igennem årtusinde har færdes på oksestier og hærveje i området: Fra dødishullet ved Sommersted har vi redskaber fra de første sønderjyder og vi har guldhorn, runer, gravhøje og meget mere fra hele Sønderjylland.
Nu vil Oksenvads beboere sætte sine eget spor på hærvejen.
Ved et borgermøde den 3. februar fik Oksenvads beboerne taget deres fodaftryk af billedkunstneren Camilla Thorup. Et udvalg af aftrykkene vil blive fræset ind i en marksten og placeret på Oksen, hvor de i de næste mange tusinde år vil kunne opleves.
I Oksenvad Landdistrikts Aktivitetscenter kunne man i søndags veksle et fodaftryk til kaffe, juice og rundstykker. Det havde omkring 70 deltagere valgt at gøre. Der var folk i alle aldre, fra de helt små på under et år til pensionisterne. Alle ville de være med til at sætte netop deres aftryk. Et aftryk som vil være tilgængeligt for eftertiden.
Formand for landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn Peter Horsbøll Møller udtaler: ”Vi er lidt overraskende over, at vi kunne trække så mange deltagere af huse en tidlig søndag morgen. Vi tror det er mere tanken om at kunne sætte et fodaftryk for fremtiden end rundstykkerne, der har fået folk til at deltage.”
I 2023 ønskede kommunalbestyrelsen i Haderslev Kommune at sætte kunst på dagsordenen. Denne gang under titlen "Kunst ved Hærvejen". Her havde Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn igen rakt hånden op og bedt om at deltage.
Kunstprojektet sker i tæt samarbejde mellem Haderslev Kommune, Kunsthal 6100, Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn og billedkunstneren Camilla Thorup.
Sidst i 2024 blev kunstprojektet skudt i gang i Oksenvad Landdistrikt. Camilla Thorup havde lagt vejen forbi det store landdistrikt i den nordlige del af Haderslev Kommune til en snak om projektet. Med sig havde hun skitserne til en plan.
Som Camilla selv beskriver det: ”Fodspor er et universelt symbol, der transcenderer både tid og kulturer. De repræsenterer bevægelse og rejse. Når vi ser et fodspor, tænker vi straks på de mennesker, der gik før os og vi tænker på deres historier. Det er denne tidløse betydning, der får mig til at synes fodspor er oplagt til en udsmykning af netop OKSEN.”
I søndags blev der indsamlet omkring 70 sæt fodaftryk - i alle størrelse. Fra spædbørn, børnehavebørn, skolebørn, unge under ungdomsuddannelse, nytilflyttere, præsten, bestyrelsesmedlemmer, pensionister, formanden for Land- og Byudviklingsudvalget og borgmesteren.
Nu er det op til Camilla Thorup at lave den første sten i kunstværket. Et kunstværk, som er lavet til at blive fundet, set og trådt på, når man går ad Hærvejen og Oksen i Oksenvad Landdistrikt.
Denne første sten er hvad budgettet i "Kunst ved Hærvejen" rakte til. Der er dog allerede tanker i gang om at udvide kunstværket fra denne ene sten til sten på det meste af Hærvejsstrækning i landdistriktet og forhåbentligt til en sten for hver kilometer på den 24 km lange stil Oksen.
Oksen: Som et projekt i områdefornyelsesprojektet i Oksenvad Landdistrikt arbejdes, der på at etablere en landdistriktssti, som binder området og folk sammen. Tankerne bag Oksen er at den skal gøre det muligt at færdes mellem landsbyerne uden nødvendigvis at skulle benytte de større færdselsårer. Der vil også blive etableret oplevelser undervejs på Oksen, som vil få flere til at benytte stien. Som vandrer på Hærvejen vil man også kunne benytte Oksen som en alternativ strækning mellem Slevad Bro og Jels.
Processen: I Arbejdsprocessens startfase indsamles fodspor. Det gøres så simpelt som at en person træder ned i en spand med maling i bunden og efterfølgende sættes et fodaftryk på et stykke papir. Aftrykkene på papiret rentegnes og så laves de tegninger om til digitale tegninger, der sendes til Orla Jensen. Han er stenhugger i Aabenraa og ham vil Camilla Thorup efterfølgende besøge og for at placere tegningerne de rigtige steder på stenen og sørge for at fodsporene får den korrekte dybde. I samarbejde med Orla sandblæses sporene ned i stenen. Orla vil til sidst stå for fragt, montering og nedgravning af selve stenen.
Ved mange offentlige udsmykningsopgaver ser man desværre tit at udsmykningerne meget hurtigt bliver slidt. For at undgå det, har Camilla valgt sten som materiale. Sten er vedligeholdesfrie og vejrbestandige. På grund af materialevalget bliver også fremtiden en del af projektet, så vandrende i området om hundredvis af år kan finde indgangen til Oksen.
Kilde: Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn
 Et pænt udvalg af de indsamlede fodaftryk
 Der var god opbakning til morgenmaden
 Der var travlt i trykkeriet
 Bent Kloster, formand for Land- og Byudviklingsudvalget i Haderslev Kommune, deltog også
 Borgmester Mads Skau klar til at sætte sit aftryk
 På aftrykkene blev der skrevet navn, føedår og by.
 Der blev vasket fødder efter at man havde givet sit aftryk
|