Pressemeddelelse: Beboere skaber fornyelse i Oksenvad Landdistrikt
Lagt online den: 2. oktober 2024

Pressemeddelelse, 1. oktober 2024
Udsendt af Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn

Beboere skaber fornyelse i Oksenvad Landdistrikt
I disse dage kan man opleve at lokale udviklingsplaner bliver til virkelighed. På Tovskovvej i begge ender af Mølby er der nu etableret fartbump. Et ønske, der har stået på listen gennem et par årtier, er endelig gået i opfyldelse.

Lang tradition for lokal udvikling
Beboerne i Oksenvad og omegn har en lang tradition for at udvikle deres område.

I slutningen af 1990’erne blev der lavet en liste med 33 forslag til forbedringer i lokalområdet.

Omkring 2010 skabte landsbyforeningen i samarbejde med Haderslev Kommune og lokale beboere områdets første udviklingsplan, som bl.a. førte til etablering af Oksenvad Landdistrikt.

Og i 2022 lancerede Oksenvad Landdistrikt igen i samarbejde med Haderslev Kommune og iderige beboere et områdefornyelsesprogram for Oksenvad Landdistrikt.

Gennem det meste af 2022 blev der tænkt mange gode tanker i de arbejdsgrupper, der arbejdede med fornyelse af lokalområdet. Der har aldrig manglet nye ideer og forslag til forbedringer i området og derfor er der arbejdet meget med at finde ind til kerneværdier og fokusere på færre gode ideer for ikke at smøre midlerne ud i et for tyndt lag.

Arkitektfirmaet LABLAND og en byplanlægger fra Haderslev Kommune hjalp med at styre projektet, at få fokuseret på de gode ideer, at få nedfældet tanker og ideer og i sidste ende at få skrevet områdefornyelsesprogrammet.

Fire projekter i områdefornyelsesprogrammet
Et af de fire projekter, som der afsættes penge til, er at få etableret trafikale foranstaltning på Tovskovvej gennem Mølby, som kan nedbringe hastigheden og forskønne vejens forløb. Det er netop dette projekt, som bliver udmøntet først.

Formand for Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn Peter Horsbøll Møller udtaler: ”Gennem de sidste 20 år har vi oplevet udfordringer med trafikken gennem Mølby. Jeg er derfor glad for at se, at vi med områdefornyelsesprogrammet får gjort noget ved problemet.

Et andet projekt har omdrejningspunkt omkring den centrale Mølledamsplads, som skal laves mere tiltalende med et grønt område ud mod vejen og et flottere skur til ophold og venteområde samt informationsområde for landdistriktsstien, som også passerer gennem her.

Et tredje projekt fokuserer på det stigende antal børnefamilier i området. Legepladsen ved Engtoften i Mølby vil få et løft for at give børne og unge et mødested med aktiviteter. En lokal arbejdsgruppe er langt med planerne for etablering af en ny legeplads.

Det er vigtigt for mig at have indflydelse på udviklingen af vores lokalsamfund, for at vi bliver ved med at kunne tiltrække og være attraktive for nye og unge tilflyttere. Derfor skal vi også kunne tilbyde steder, hvor børn og unge kan udfolde og hygge sig og hvor deres forældre også kan være med.”, udtaler Peter Frisenvænge Aagaard.

Det sidste og største projekt er tanken om at skabe og synliggøre en landdistriktssti, som skal skabe sammenhæng mellem landsbyerne i landdistriktet udenom de store hovedlandeveje, som skærer gennem området. Dette projekt er der blevet arbejdet meget med de sidste par år. Der skabes et prospekt, som kan bruges til at søge fondsmidler. Prospektet udarbejdet i samarbejde med Moos Landskaber og byplanlægger Søren Nellemann. Langs den næsten 25 km lange rute skal der etablere nedslag med fordybelse, aktiviteter og oplevelser. Stien vil følge Hærvejen over en ca. 6 km lang strækning.

Jørgen Lundby udtaler ”De sidste 5 år har Kleinbanestien mellem Jels og Ørsted haft min interesse. Den har vist sig at være til glæde og gavn for borgerne i lokalområdet og dermed bundet landsbyerne sammen. Arbejdsgruppen ”Sti og synliggørelse af denne” har derfor været et naturligt valg for mig.

Kunstværk til ophold
Et par af nedslagene på landdistriktsstien er allerede ved at falde på plads. Haderslev Kommunalbestyrelse har bedt Kunsthal 6100 om at bringe kunst ud i landdistrikterne. Her blev Oksenvad Landdistrikt udpeget som et område. Et lille lokalt kunstråd har i samarbejde med Marie Dufresne fra Kunsthal 6100 arbejdet henimod etablering af et kunstværk til ophold. De to kunstnere Nina Beier og Thomas ’FOS’ Poulsen valgte i samarbejde at lave to kunstværker til Oksenvad Landdistrikt.

Kunstrådet blev betaget af begge projekter. På nuværende tidspunktet arbejder Haderslev Kommune på sagsarbejdet for placering af projektet ”Skal”. Det skal blive et kunstprojekt som knudepunkt på den kommende landdistriktssti.

Vi bor i et fantastisk område, som jeg ønsker, skal udvikle sig, så det bliver endnu mere attraktivt for fremtidens beboere. Når vi samtidig kan gøre lidt ekstra reklame for området, så er det et stort plus med et fedt kunstprojekt, som ekstra bonus”, udtaler Lone Mølback

Økonomi
Haderslev Kommune støtter områdefornyelsesprogrammet via landsbyfornyelsesmidler med 2,1 million kroner, hvor af 60% udgøres af statsmidler. Pengene bruges til at få gennemført de tre første projekter og lavet et mere detaljeret prospekt til landdistriktsstien. Efterfølgende skal der søges penge fra forskellige fonde til aktiviteter og nedslagspunkter på landdistriktsstien.

Haderslev Kommune støtter også projektet Kunstværk til ophold, men der skal også søges flere midler til etablering af kunstværket. Den del står Marie Dufresne for. Marie udtaler: ”Området omkring Oksenvad er lidt en uopdaget perle; der er både åbne vidder, kuperet landskab og masser af mulighed for oplevelser til fods. Et kunstværk, hvor det er muligt at tage ophold, vil ikke kun være til glæde for de lokale, men også for besøgende fra nær og fjern, som har lyst til at udforske området.

For Bent Kloster, formand for Land- og Byudviklingsudvalget i Haderslev kommune er det vigtigt også at kunne inddrage landdistrikterne i udvikling af Haderslev Kommune: ”Jeg er imponeret over det store engagement, der er lagt i arbejdet for at forny og udvikle lokalsamfundet i og omkring Oksenvad. Det bliver spændende at følge udførslen af tiltagene over de næste 3-4 år.

Over de næste par år vil flere af projekterne blive konkretiseret og etableret i Oksenvad Landdistrikt. Derefter er der tid til at udvikle nye ideer for lokalområdet. ”Gode ideer mangler vi ikke, men vi skal også kunne gennemføre dem”, udtaler Peter Horsbøll Møller, formand for Landsbyforening for Oksenvad og Omegn.

Flere Informationer
Man kan finde flere informationer om områdefornyelsesprogrammet og om kunstværk til ophold på oksenvad.dk:
- Endeligt områdefornyelsesprogram
- Kunstværk til ophold
- Områdefornyelse: Status Tovskovvej og Mølledamsplads
- Etablering af bump på Tovskovvej

Baggrundsinformation
Oksenvad Landdistrikt ligger i den nordlige del af Haderslev Kommune og grænser op mod Vejen Kommune.

Landdistriktet omfatter Oksenvad Sogn og dele af Sommersted Sogn.

I landdistriktet liggende følgende 8 landsbyer og mindre bebyggelser: Mølby, Ørsted, Oksenvad, Neder Lert samt Stursbøl, Oksenvad Mark, Ørsted Mark og Jels Bjerg.

Der bor omkring 660 mennesker i landdistriktet. Ca. 20% er under 18 år.

Oksenvad Landdistrikt har et rigt foreningsliv og et utal af forskellige aktiviteter, såsom krolf, fodboldgolf, fællesspisninger, lokalhistorisk forening, kreative klubber, whiskylaug, vandreture og klubber for seniorer og pensionister.

Kontaktinformationer
Peter Horsbøll Møller, Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn, formand
- Styregruppe, arbejdsgruppe og kunstråd
- tlf: 2913 3769 | e-mail: peter@mller.dk
Peter Frisenvænge Aagaard, Oksenvad Idrætsforening, kasserer
- Styregruppe og arbejdsgruppe
- Tlf: 5090 7224 | e-mail: aagaard2512@gmail.com
Jørgen Lundby
- Styregruppe og arbejdsgruppe
- Tlf: 2029 3074 | e-mail: lundby65@hotmail.dk
Lone Mølback
- Styregruppe, arbejdsgruppe og kunstråd
- Tlf: 2275 5976 | molback@hotmail.com

Marie Dufresne, Kunsthal 6100
- tlf: 2396 0565 | e-mail: kunsthal6100@gmail.com

Søren Nellemann, Haderslev Kommune, byplanlægger
- tlf: 23275341 | e-mail: snell@haderslev.dk
Bent Kloster, Haderslev Kommune, Land- og Byudviklingsudvalget, formand
- tlf: 4031 1786 | e-mail: bklo@Haderslev.dk

Se også: Pressemeddelelse: Beboere skaber fornyelse i Oksenvad Landdistrikt

Kilde: Landsbyforeningen for Oksenvad og Omegn


Forsiden fra Områdefornyelsesprogrammet


Kunstprojektet “Skal” udarbejdet af Nina Beier og Thomas FOS Poulsen


Nyt fartbump i den sydlige ende af Mølby